Tilburg

TILT festival koos schrijfster, zangeres, en creatieveling Aafke Romeijn als writer-in-residence 2020. MA Online Culture studenten van Tilburg University namen haar mee naar verschillende plekken in Tilburg, in een poging haar te inspireren met specifieke ‘lelijke’ gebouwen en infrastructuren. Een van die excursies ging naar de Sint Ceciliastraat 28, waar een gebouw met een bijzonder ‘lelijke’ schoorsteen staat, op zoek naar de verbinding tussen geschiedenis, het heden, en de verhalende potentie.

Voor Aafke Romeijn is Tilburg geen onbekende stad, ze kwam er vaak, trad er meerdere keren op. Op uitnodiging van Tilt is ze nu gastschrijver in de stad. In haar poëziedebuut Leegstand verkent Aafke haar depressies alsof het lege winkelpanden zijn. Haar donkerste dagen zijn als steden vol mislukte architectuur, buurthuizen waar in een hoekje achterin biljart wordt gespeeld. De bundel wordt gepresenteerd tijdens de Tiende van Tilt, op 14 Maart.

Een ex-gevangene, een strenggelovige of gewoon een “vreemde eend”, de keuze is reuze in de Human Library: een pop-up bibliotheek van Tilburg University en Bibliotheek Midden-Brabant waar je geen boeken maar mensen leent. Robin ging voor MEST op pad naar de editie in Tilburg en las er Kale Vrouw, om daarna eens dankbaar in haar eigen boekenkast te staren.

Wat doet een stadscomponist eigenlijk? Anthony Fiumara krijgt die vraag vaak te horen en begrijpt ook waarom, want het woord is uniek binnen de muziekwereld. In zijn column voor MEST heeft hij het over zijn rol als stadscomponist van Tilburg, hoe hij de toekomst voor zich ziet en wat nou de betekenis is van het woord ‘scenius’.

De aanleg van het nieuwe Spoorpark in Tilburg was voor Marieke Vromans dé aanleiding om mee op de kar te springen en haar visie op de openbare ruimte in de praktijk te brengen. De uniforme saaie grijsheid die ons overal omringt, kan een stuk fantasierijker en betekenisvoller volgens haar. In deze blog vertelt ze over haar visie en de totstandkoming van het kunstwerk.