TON Talk, Trends, Ontwikkelingen en Nieuws #12

Maandelijks neemt documentalist Ton van der Linden jou mee langs de belangrijkste Trends, Ontwikkelingen en Nieuwtjes. Geheel in lijn met het thema ‘Gastvrijheid’ neemt Ton jou in aflevering #12 van de TON Talk mee in een aantal ontwikkelingen op het gebied van de canon.

De volgende onderwerpen komen aan bod in deze aflevering van de TON Talk:

De waarde van kunst volgens Plato

Om te beginnen keren we terug naar de Oude Grieken. Eén oude Griek eigenlijk: Plato. Hij had geen hoge dunk had van kunst en vond een goede timmerman veel belangrijker dan een dichter of kunstenaar.  Dat heeft alles te maken met zijn filosofische ideeën, want Plato geloofde dat alles wat je ziet een afspiegeling is van een mooiere wereld. In die betere wereld vind je de ideale Vormen van de dingen op aarde. Zo is een tafel de afspiegeling van de ideale Vorm Tafelheid.

Volgens Plato denkt een ambachtsman goed na over de Vorm Tafelheid voordat hij een tafel in elkaar zet. Dit terwijl een kunstenaar alleen maar kijkt naar de tafel en hem naschildert. Hij maakt een imitatie van een imitatie en hierdoor is zijn werk volgens Plato minder waard.

Toneel in de provincie

Hans Croiset schreef recentelijk in het NRC een pleidooi voor het theater, die kunstvorm waarin het persoonlijke centraal staat. Croiset wilde uitzoeken wat er waar was van die ietwat klagerige verslagen van veel collega’s over de „slechte ontvangst” van theater in de provincie. Die klachten zijn in de ervaring van Croiset rijkelijk overdreven: op een enkele schouwburg na werd hij overal met open armen ontvangen. Alle vrolijk stemmende ervaringen werden echter overschaduwd door de klacht van directies en programmeurs, die hem toevertrouwden dat „toneel toch wel hun zorgenkindje” was.

Culturele Ecosystemen

Gerard van Rooijakkers zei bij de presentatie van het onderzoeksrapport Waarde van cultuur , op 18 juni jl., in Tilburg, dat in culturele ecosystemen niet instellingen maar dragende groepen het fundament zijn. In het Brabants Dagblad schrijft hij: “Hoeveel monumentenbeleid we ook voeren, zonder dragende gemeenschappen is dit op termijn zinloze arbeid. In culturele ecosystemen zijn niet instellingen maar dragende groepen het fundament.”

Tip: Musea en identiteit

Bijna tweederde van de museumbezoekers in Nederland vindt het belangrijk om te begrijpen wat de doelstelling of missie van een museum is. Na eerdere bezuinigingen op kunst en cultuur probeerden veel musea met bredere exposities veel bezoekers te trekken. Dergelijke tentoonstellingen staan echter vaak los van de identiteit van musea. Uiteindelijk gaan dergelijke exposities, die ver van de identiteit van het museum afstaan, juist ten koste van het bezoek. Aldus een onderzoek van ABN

Elke donderdag het culturele nieuws uit Brabant en de rest van Nederland in je mailbox? Meld je dan aan voor een gratis abonnement op de mail.

Share on Facebook0Share on LinkedIn0Tweet about this on Twitter
Tags:
Geen reacties

Geef een reactie