TON Talk, Trends, Ontwikkelingen en Nieuws #13

Maandelijks neemt documentalist Ton van der Linden jou mee langs de belangrijkste Trends, Ontwikkelingen en Nieuwtjes. Deze maand staat de Ton Talk #13 helemaal in lijn met het thema ‘Grenzeloos’. 

De volgende onderwerpen komen aan bod in deze aflevering van de TON Talk:

Kunstvrijheid

In 2011 organiseerde de KNAW nog een symposium over de kunstvrijheid in Nederland : Strafbare kunst, waarbij kunstenaars, juristen, conservatoren, kunsthistorici, en sociologen hun visie gaven op kunstvrijheid in Nederland en de grenzen die kunstenaars opzoeken.De grens tussen kunstvrijheid en strafbare kunst verschuift met tijd en plaats. Het lijkt erop dat onze tolerantie voor grensoverschrijdende kunst de laatste jaren onder druk staat. Denk bijvoorbeeld eens aan de controverses rond tekenaar Gregorius Nekschot, de hamsters van kunstenares Tinkebell (dierenmishandeling?) of de Wilders-statements van kunstenaar Jonas Staal (bedreiging?). Lees ook het interview met Aus Greidanus senior, theatermaker jarenlang verbonden aan De Appel, die hierover sprak in een interview in 2015.

Kunst of activisme?

Het thema van de maand is grenzeloos. Wanneer houdt kunst , het kunstenaarschap, het kunsgbegrip, op? En wanneer begint er iets anders: zelfonderzoek, therapie of activisme?

Op 6 september, riep de Vlaamse theatermaker Chokri Ben Chikha, tijdens zijn ‘’ Staat van het Theater’  theatermakers op tot ingrijpen in de werkelijkheid. Aan het slot van zijn speech, in de Amsterdamse schouwburg, dreigde hij  zichzelf in brand te steken. Hij gooide vloeistof uit een jerrycan over zich heen en vroeg om een vuurtje. Het leidde tot veel commotie. Als je niet meer gelooft in de dosis schoonheid die jij de wereld instuurt, schreef Rob de Graaf, wat dan? Jair Stranders schreef over ‘’een nogal gemakzuchtige flirt met het echte activisme van anderen die zichzelf voor zeer grote zaken daadwerkelijk in brand hebben gestoken.’

Alexander Nieuwenhuis spreekt bovendien over de denkfout dat het noemen van een belangrijk probleem, al dan niet benadrukkend dat het een complex gegeven is, genoeg zou kunnen zijn als om als kunstwerk te gelden.  Dat kan een beginpunt zijn, maar als eindpunt blijft het volgens hem voor een kunstwerk  onbevredigend. Lees hier meer over dit onderwerp: tf.nlTheaterkrantTheaterkrant, Theaterkrant

Kunst of therapie?

De sjamanistische kunstenaar Joseph Beuys stelde ooit voor om Baader en Meinhof (van de linkse extremistische terroristische Baader-Meinhof Gruppe) persoonlijk rond te leiden over de Documenta-tentoonstelling in 1972, die  de ‘directe democratie’ als onderwerp had. Beuys was ervan overtuigd dat hij de twee van hun radicalisme kon genezen. Kunst zou hen redden en ‘resocialiseren’ tot gewone burgers, was zijn gedachte. Het lukte niet, de groep werd radicaler.

Kunst krijgt in zo’n geval een therapeutische functie. Een ander voorbeeld hiervan: Finn Minke en Angela van Dijk van het LKCA zijn overtuigd van de meerwaarde van kunst en cultuur in het sociale domein. Ook in de bestrijding van eenzaamheid. Ze zien de overeenkomsten met de kunst. De variatie is net zo groot. Je kunt het samen doen of alleen. Je kunt muziek gaan maken of elke donderdag op schilderles of gaan beeldhouwen. Maar je kunt ook thuis gedichten schrijven. Het biedt een nieuw kanaal om je gevoelens te uiten en je hoeft er niet eens voor te praten.’

Elke donderdag het culturele nieuws uit Brabant en de rest van Nederland in je mailbox? Meld je dan aan voor een gratis abonnement op de mail.

Share on Facebook0Share on LinkedIn0Tweet about this on Twitter
Tags:
Geen reacties

Geef een reactie