TON Talk, Trends, Ontwikkelingen en Nieuws #3

De populaire Trends & Ontwikkelingen die wij iedere dinsdag publiceren ken je natuurlijk al! Om jullie nog meer gevoel en diepgang te geven bij het laatste nieuws neemt documentalist Ton van der Linden jullie tweewekelijks mee langs de belangrijkste Trends, Ontwikkelingen en Nieuwtjes. Geheel in lijn met het thema Oud&Nieuw bespreekt Ton in aflevering #3 van de TON Talk een aantal ontwikkelingen rondom het onderwerp erfgoed.

Deze week bespreekt Ton de volgende onderwerpen binnen het thema erfgoed:

Betrekken jongeren bij erfgoed

Hoe kunnen jongeren worden betrokken bij de zorg voor erfgoed? Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft Kidsmindz gevraagd om in het kader van het projectplan ‘’Erfgoed telt: naar een toekomstbestendig erfgoedbeleid” een onderzoek te doen naar de beleving van monumenten bij jonge mensen. Een citaat uit het onderzoek:

Kerken zijn minder leuk omdat het er vaak saai is en je er niets kunt doen of mag aanraken. Het zou echter leuker kunnen worden als ideeën uit ons project worden toegepast. Bijvoorbeeld de mogelijkheid bieden om een kerk helemaal van bovenaf te bekijken via een gang, trappenhuis, lift met een verhaal erbij. Of bij herbestemming door er een trampolinepark of zwembad in te bouwen.

Kerkbezoek

Uit onderzoek blijkt dat meer dan 80% van de Nederlanders geen kerk meer bezoekt. Dat geldt helemaal voor jongeren. Tegelijkertijd zullen zij straks het rentmeesterschap voor deze gebouwen op zich moeten nemen. Dus de vraag is: hoe interesseren we hen voor deze gebouwen, de interieurs en de culturele, maatschappelijke en historische waarden waar dit religieus erfgoed voor staat? Hiervoor is een toolkit ontwikkeld. Om te zorgen dat je, als eigenaar of beheerder, jongeren tussen de 18 en 30 jaar actief betrekt bij het kerkgebouw.

Millennials in musea

Millennials zijn voor kleine musea vaak maar lastig te bereiken. Sanne van Beek, zelf millennial, heeft vanuit de Reinwardt Academie onderzoek gedaan naar deze doelgroep en de manieren waarop ze naar het museum worden getrokken. De resultaten lees je hier.

Tenslotte

Het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed 2018 is officieel van start gegaan. Gedurende dit themajaar zullen in heel Europa activiteiten en evenementen op het gebied van cultureel erfgoed plaatsvinden. De opening van het Nederlandse programma van het themajaar is op 26 januari a.s. in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Ook in Noord-Brabant zijn er al talloze bestaande projecten met een directe relatie met Europa. Deze projecten wil Erfgoed Brabant in die periode op een internationaal podium zetten.

Elke dinsdag het culturele nieuws uit Brabant en de rest van Nederland in je mailbox? Neem dan een gratis abonnement op de mailservice.

Share on Facebook0Share on LinkedIn0Tweet about this on Twitter
Tags:
Geen reacties

Geef een reactie