TON Talk, Trends, Ontwikkelingen en Nieuws #2

De populaire Trends & Ontwikkelingen die wij iedere dinsdag publiceren ken je natuurlijk al! Om jullie nog meer gevoel en diepgang te geven bij het laatste nieuws neemt documentalist Ton van der Linden jullie tweewekelijks mee langs de belangrijkste Trends, Ontwikkelingen en Nieuwtjes. In aflevering #2 van de TON Talk bespreekt Ton een aantal ontwikkelingen rondom het onderwerp popmuziek.

Deze week bespreekt Ton de volgende onderwerpen binnen het thema popmuziek:

Popmuziek

Op 13 november jl. werd er in de Tweede Kamer gesproken over de cultuurbegroting. Kamerlid Arno Rutte liet zich uit over popmuziek: “De waarde van cultuur is niet afhankelijk van de vraag of de overheid de cultuurvorm gesubsidieerd heeft. In die valkuil stappen politici veel te vaak, wat bijvoorbeeld leidt tot het subsidiëren van popmuziek, terwijl die cultuurvorm zonder subsidie kan bestaan en hoort te bestaan.”

Deze opmerking maakte verschillende reacties los. Zo reageerde schrijver en muzikant Ewoud Kieft met een maatschappelijke kijk op popmuziek: “Je kan eindeloos veel miljoenen in onderwijs en hulpverlening pompen, maar een gezonde hiphop scene bereikt in de Randstad veel meer jongeren dan welwillende welzijnswerkers ooit zouden kunnen bereiken.” Kieft klaagt de overheid aan: “Juist in de popmuziek bestonden er tal van marktinitiatieven, die de overheid de afgelopen twintig jaar structureel de nek om heeft gedraaid. Cafés zijn er stuk voor stuk mee opgehouden, niet omdat er geen publiek voor de muziek was, maar vanwege strenge geluidsnormen die door het toenmalige stadsdeel Centrum, overigens PvdA-signatuur, werden aangegrepen om bewoners ter wille te zijn.”

Volgens 3voor12-redacteur Atze de Vries spreekt uit het verhaal van Rutte een groot wantrouwen over hoe integer muzikanten met subsidie omgaan. Geef een popmuzikant gratis geld en hij wordt een klaploper, lijkt de gedachte. Je kunt dat geld beter geven aan professionals die de muziek mogelijk maken, zoals docenten, programmeurs etc. Hen moet je stimuleren om kansen te geven aan talenten.

Uit de verkenning van De Raad voor Cultuur sector muziek blijkt het volgende: een hele kleine toplaag van pop- en urbanmuzikanten kan leven van de muziek. Zelfs artiesten die grote mediabekendheid genieten, fulltime in de muziek werken, volle zalen trekken en vaak worden gestreamd, halen hier zelden volwaardige inkomens uit. Daarvoor zijn de gages te laag en worden de streamingsinkomsten te onredelijk verdeeld. Deze gaan nog altijd voornamelijk naar mediamagnaten als Google, Facebook en YouTube. De raad roept de overheid op hierover in Europees verband in gesprek te gaan.

Streaming

Streaming is in dit tijdperk natuurlijk onmisbaar in de muzieksector. Mensen die zich abonneren op een muziekstreamingdienst luisteren vaker naar muziek en kiezen ook vaker voor albums van onbekende artiesten.  Dat blijkt uit onderzoek van wetenschappers van Tilburg University.

Artiesten als Lil Kleine, Chainsmokers, Lucas & Steve, Kriss Kross Amsterdam en vele anderen maken muziek die geschikt is voor streaming. Diensten als Spotify veranderen hoe muziek klinkt. Vermeng genres, wacht niet te lang met het refrein en zorg dat het goed klinkt in oordopjes zijn enkele tips die worden gegeven en waar de artiesten en producers rekening mee houden. 

Blockchaintechnologie en de bitcoin

Imogen Heap programmeerde voor haar nummer ‘Tiny Human’ een smart contract waarin precies staat wie eraan meeschreven, welke musici meewerkten en wie de producer was. Bij iedere betaalde download of streaming play worden de opbrengsten volgens dat smart contract direct verdeeld tussen de rechthebbenden. Zo slaat ze alle stappen van muzikant naar publisher, naar download- en streamingplatformen en naar de Buma Stemra’s van deze wereld over. En het is erg transparant. 

Zo kan het ook!

Op zondagmiddag 10 december a.s. veranderen huiskamers door heel Nederland in intieme podia en kan iedereen luisteren naar bijzondere optredens van lokale talenten. 600 huiskamers doen mee en er zijn 1800 optredens te bekijken. Dit is een initiatief van Muziek bij de Buren en vindt sinds 2013 plaats.

Elke dinsdag het culturele nieuws uit Brabant en de rest van Nederland in je mailbox? Neem dan een gratis abonnement op de mailservice.

Share on Facebook0Share on LinkedIn0Tweet about this on Twitter
Geen reacties

Geef een reactie