Transformatie: Verken de toekomst nu

Transformeren leidt tot een onzekere toekomst. Dat is zowel spannend als noodzakelijk. Zo is de European Social Innovation Week 2017 getransformeerd tot Dear Future. Programmadirecteur Mirjam Smulders leidt het thema Transformatie in, trapt de themamaand af en nodigt je uit deel te nemen aan deze festivalweek. Kom uit je comfortzone, stel je vragen aan de toekomst, laat je raken, kom in beweging en doe mee.

– Geschreven door Mirjam Smulders

Transformatie: pain or gain?

‘Hij wordt aan zon en regen prijsgegeven,
het kleinste zaad
in weer en wind
moet sterven om te leven.’

Lied: Wie als God wil leven hier op aarde

Transformatie roept bij mij een beeld op van het zaadje dat op de grond valt. Om vervolgens na een ondergronds groeiproces te transformeren tot korenaar en uiteindelijk tot graan en brood. Een prachtig voorbeeld uit de natuur. De verandering voltrekt zich in een geheimzinnige black box en wat eruit komt heeft een nieuwe verschijningsvorm, een nieuwe identiteit.

Mirjam Smulders
Mirjam Smulders

Ook mensen en organisaties transformeren. Oude belemmerende gedachten en gewoonten loslaten, om plaats te maken voor nieuwe mogelijkheden. Dat loslaten kan angst oproepen of pijn doen. Het haalt je uit je comfortzone en je krijgt met andere gewoonten en spraakverwarring te maken. Je weet het even niet. Het kan ook echt misgaan. En dat is spannend en onzeker. Want je kunt niet terug. Net als bij een update van je computer, het oude werkt niet meer. Blijft de pijn of wordt het een echte verbetering?

Loslaten haalt je uit je comfortzone en maakt dat je met andere gewoonten en spraakverwarring te maken krijgt.

Dat merk ik ook bij de organisatie van Dear Future,. Dear Future, is het resultaat van vier edities van de European Social Innovation Week. Met een andere naam, een andere verschijningsvorm en een ander karakter is het een evenement voor een breed publiek. Naast conferenties en gelegenheid tot netwerken, is er meer ruimte voor expo en cultuur. Naast wetenschap en debat vind je er ook beeldkracht, bewegingskracht, creativiteit en gevoel. Ook de organisatie is anders. Met veel meer mensen, meer expertises en meer belangen. Eén ding is vertrouwd: op z’n Tilburgs durven we deze week samen te maken.

Toekomst verkennen en voorspellen

De toekomst verkennen is van alle tijden. De toekomst lokt en motiveert tot transformatie. Mensen zoeken naar vernieuwing en verbetering. Voor die betere toekomst is het nodig dat mensen zowel persoonlijk transformeren als hun systemen transformeren.

Ik snap dat de Tarot juist begint met de Dwaas, want die stelt de open vragen. Vragen die de toekomst transformeren omdat ze vaststaande denkbeelden doen verschuiven. Ook herken ik de zoektocht van de alchemisten naar de perfecte mens. Zowel letterlijk naar de perfecte lichaamsverhoudingen, als spiritueel naar de transformatie van de ziel. Een goede toekomst is goud waard. Een overeenkomst is te zien met de wijze waarop astrologie verschoof van het voorspellen van de toekomst naar de beschrijving van het meer persoonlijke ontwikkelingsproces.

In de Trendrede lees ik dat de maatschappelijke systemen aan het transformeren zijn. Het PON verkent dit soort transformaties naar wat zij zouden kunnen betekenen voor het leven van burgers. Het gebruik van Big Data zou je kunnen zien als de huidige methode om de toekomst te willen voorspellen. Want in het nu zit nog steeds de kiem van de toekomst.

Ik beoog met Dear Future, ook de toekomst te voorspellen. We stellen open vragen: Dear Future, hoe zal het gaan met onze identiteit, gezondheid, voedsel, mobiliteit en vrije tijd? Hoe werken, ondernemen en verbeelden we?

Dear Future, hoe zal het gaan met onze identiteit, gezondheid, voedsel, mobiliteit en vrije tijd?

Door de chemie van verrassende samenwerkingen weten we niet precies wat er gaat gebeuren en bewegen we mee met die transformaties. Ik nodig iedereen van harte uit Dear Future, te beleven. Gebruik zoveel mogelijk zintuigen. Laat je verrassen, raken, in beweging komen en maak de toekomst. Laten we samen transformeren. Transformeer jij mee?

Dear Future, strijkt neer in Tilburg. De vijfde editie van dit jaarlijks terugkerend showcase festival vindt van 23 tot en met 29 september 2017 plaats in de Spoorzone en in het centrum van Tilburg. Als resultaat van vier edities European Social Innovation Week, is het een evenement voor sociale vernieuwers uit heel Europa. Op enkele uitzonderingen na is het festival gratis toegankelijk. Aanmelden voor de verschillende programmaonderdelen kan via de website.

Share on Facebook0Share on LinkedIn0Tweet about this on Twitter
Geen reacties

Geef een reactie