Van een emmer koeienmest naar de H&M Global Change Awards

In april vond de uitreiking van de H&M Global Change Award plaats. Jalila Essa•di bemachtigde de derde plaats met haar uitvinding Mestic. Een omzetting van koeienmest naar vloeibaar bio-plastic waar onder andere textiel van gemaakt kan worden. Wat heeft deze award haar gebracht, welke tips heeft Jalila voor anderen en hoe ziet haar toekomst eruit? Mestmag.nl ging in gesprek met Jalila.

Geschreven door Paulien Noordzij

In een verlaten en half gesloopt pand op Strijp-T in Eindhoven ontmoet ik Jalila, haar collega’s, haar honden, spinnen en haar Axolotl bij BioArt Laboratories. Ze zijn de allerlaatste gebruikers van het gebouw. Eenmaal binnen merk je niets meer van de sloop. Je wordt direct ge•nspireerd door alles wat je ziet. In haar kantoor valt mij meteen een kast op, waarop een aantal trofee‘n prijken. De Global Change Award van H&M is niet de enige prijs die ze gewonnen heeft.

Ik heb met synthetische spinnenzijde kogelwerende huid ontwikkeld. De huid wordt nu doorontwikkeld voor toepassingen bij brandwonden en behandeling van doorligplekken.

Wat heeft de Global Change Award je gebracht?

“€150.000,- om te beginnen. Een mooi bedrag om verder te investeren in de ontwikkeling van Mestic. Daarnaast zit ik in een intensief programma vanuit de H&M Foundation en Accenture. Het komend jaar bezoeken we grote fabrikanten in Shanghai en Milaan. We gaan er data verzamelen voor het opschalen van Mestic. Tijdens dit programma krijg ik de kans om contact te leggen met belangrijke personen binnen de sustainable-fashionindustrie. En ik krijg een kijkje in de keuken van de pulpindustrie. Die verbindingen met gelijkgestemden zijn veel waard. Aandacht voor de juiste contacten zorgen voor nieuwe inspiratie en groei.”

Welke tips zou je een ander geven die een Global Change Award of andere prestigieuze prijs zou willen winnen?

“Dat is erg moeilijk. Een award is geen doel op zich. Focus op de problematiek en de mogelijke oplossingen. Blijf cre‘ren en blijf bewegen. Zoek het buiten de gebaande paden. Leg contacten en ga in gesprek. Generaliseer, maar blijf je ook specialiseren. Zoek en graaf door. Door te focussen op een hoger doel is er veel meer te winnen dan een award. Maar geef je vooral op als je denkt dat je kans maakt en pak alle kansen die je krijgt. Zo won ik ook de Prix Ars Electronica Honorary Mention in 2012 en ben ik onlangs nog uitgeroepen tot een van de Inspiring Fifty, de vijftig meest inspirerende vrouwen in de tech-branche in Nederland.”

Focus op de problematiek en de mogelijke oplossingen. Blijf cre‘ren en blijf bewegen. Zoek het buiten de gebaande paden.Vanuit deze stabiele omgeving zullen we de wereld gaan veroveren.

Share on Facebook0Share on LinkedIn0Tweet about this on Twitter
Tags:
Geen reacties

Geef een reactie