Verbeeldingskracht: René Paré trapt de themamaand af

We beginnen het nieuwe jaar vol nieuwe energie, maar vooral met een flinke dosis fantasie en creativiteit. Het thema bij Mestmag.nl is deze maand ‘Verbeeldingskracht’. Samen met ons richt je deze maand je blik op de toekomst en durf je out of the box te treden. Droom jij met ons mee? René Paré trapt de themamaand af met een column over de kracht van de verbeelding.

– Geschreven door René Paré

Verbeeldingskracht is het thema van Mestmag.nl in januari. Toen ik gevraagd werd om een column bij dit thema te schrijven, werd ik direct enthousiast. Ja, want de verbeelding is de oerkracht bij uitstek die mensen bezitten om de werkelijkheid om hen heen te bevatten. De werkelijkheid ook met andere ogen kunnen zien is een heilzame manier om een breder begrip, kennis en inspiratie op te halen. Hierin spelen kunst en wetenschap een rol van betekenis, en dat is een van de drijfveren voor het programma van MAD emergent art center.

De kracht van verbeelding

De verbeeldingskracht is ons vermogen om zowel de werkelijkheid als de fantasie voor te stellen, in ons hoofd als visualisatie, maar ook fysiek in de vorm van afbeeldingen, media, sculpturen, installaties en meer. Hoe krachtig verbeelding is blijkt uit de enorme en dominante beeldcultuur die we nu kennen.

Verbeeldingskracht is het meest krachtige menselijke vermogen om cultuur vorm te geven en ontwikkelen.

Datavisualisatie

De invloed van baanbrekende afbeeldingen, films, televisie, internet, virtual reality op onze cultuur is ongekend groot. Politieke omwentelingen, cultuurveranderingen en economische ontwikkelingen zijn hier mede het gevolg van. Maar van meer fundamentele betekenis is wellicht nog de verbeelding van abstracte begrippen uit de wetenschap en (data)technologie. Zonder de omzetting van Big Data in begrijpelijke beelden en vormen blijven deze grotendeels onbruikbaar.

De vormgeving van informatie in beelden is een geliefde uitdaging voor grafisch vormgevers en illustratoren, die daarmee o.a. schatten aan educatief materiaal produceren. Maar denk ook aan strips en animatie als een krachtig verhalend middel. En vergeet niet de fantastische architectuur visualisaties en maquettes, de verbeelding die in theater, dans en muziek tot bloei komt, en en …

Evolutionair

Verbeeldingskracht komt tot uiting in alle cultuurvormen die je maar kunt bedenken, van literatuur tot graffiti, van mode tot design en van YouTube tot robotica. Daarom is het goed om stil te staan bij het diep-menselijke aspect hiervan. Het is niet alleen een oerkracht maar ook een super belangrijke eigenschap om in ‘de toekomst van vandaag’ als mensen individueel en sociaal/cultureel te blijven ontwikkelen en mee te groeien met de technologische ontwikkelingen.

Heeft AI – artificial intelligence – verbeeldingskracht? Is Big Data straks nog controleerbaar of gaat dat een eigen leven leiden? We houden heel graag een vinger aan de pols…

Verbeeldingskracht heeft ons evolutionair tot grote hoogte gebracht; kunnen we dit krachtig genoeg te blijven ontwikkelen in de 21e eeuw? Om onszelf aangesloten te houden bij de voortdenderende trein van wetenschap en techniek moeten we de verbanden tussen het menselijke, het maatschappelijke, de planeet, en de technologie en digitalisering veel sterker ontwikkelen. We hebben een evolutionaire revolutie veroorzaakt door de natuur op een heleboel punten te verslaan, maar daardoor zijn we in een positie van verantwoordelijkheid gekomen die we nog helemaal niet hebben geleerd!

De cultuur die we nodig hebben om ons als cyborg netjes te gedragen is er nog niet. Het ontbreekt ons aan voldoende ethisch besef, aan vocabulaire, aan omgangsvormen en begrip om in de augmented reality en data-werkelijkheid onszelf te blijven ontwikkelen. We moeten durven vooruitkijken en durven samenwerken met vreemde sectoren, vreemde mensen en vreemde culturen. (gamers weten dat natuurlijk al)

Tover je Toekomst
Tover je Toekomst

Science Fiction

Als treffend voorbeeld van creatieve verbeelding noem ik de science fiction beelden die met ons Tover je Toekomst project worden gemaakt door kinderen en een kunstenaar. Het is ontroerend mooi om te zien tot welke ideeën, wensen en dromen kinderen kunnen komen als ze nog niet geremd zijn in hun fantasie. Hun wereld van de toekomst is vandaag een droom maar morgen realiteit.

Daarover méér dromen zou ons allen sieren, en ons leren dat we al onze verbeeldingskracht nodig zullen hebben om de menselijke cultuur met verve en met liefde te blijven ontwikkelen!

Share on Facebook0Share on LinkedIn0Tweet about this on Twitter
Geen reacties

Geef een reactie