De vijf culturele initiatieven van 2018

Welke initiatieven moet je dit jaar in de gaten houden? Mestmag.nl zet vijf veelbelovende initiatieven voor jou op een rij.

– Geschreven door Rosa Lee Szarzynski

1. Het Speelhuis


Nadat Beatrix Theater ‘t Speelhuis opende op 28 oktober 1977, is het uitgegroeid van een culturele ontmoetingsplek naar het theater voor de inwoners van Helmond. Door de jaren heen is het theater verschillende keren gerenoveerd. Sinds de vernieuwing in 2003 worden er naast professionele gezelschappen ook voorstellingen van onbekende makers vertoond. De brand in 2011 zorgde voor een vertrek naar een nieuwe locatie met een kleinere ruimte: Onze Lieve Vrouwekerk. Ook de naam wordt veranderd in ‘Theater Speelhuis’.

Theater Speelhuis. Foto gemaakt door Foto Meulenhof
Theater Speelhuis. Foto gemaakt door Foto Meulenhof

Vanwege de beperkte mogelijkheden voor een theater in de kerk en om aan te haken bij ontwikkelingen als festivalisering, vindt er op dit moment een grootse verbouwing plaats, die eind september 2018 klaar is. Met meer speelzalen, een ‘glazen omarming’ van architecten Van Dongen en Koschuch en de ‘Pleinzaal’, die een grote glazen schuifwand krijgt, waardoor spelers en publiek zich ook gedeeltelijk op het plein bevinden, belooft het een uniek theater te worden. Naast vermaak wil de organisatie ook anderen inspireren en met elkaar verbinden. Dit doen ze in de vorm van co-creatie met partners uit de omgeving. Houd de website in de gaten voor meer informatie, ook over de officiële opening van ‘Het Speelhuis’.

2. DOCfeed


Van 22 tot en met 25 februari vindt de vijfde editie plaats van het documentairefestival DOCfeed in Eindhoven. Dat betekent: zo’n tachtig indrukwekkende, internationale en nationale documentaires van beginnende en gevorderde makers. Daarnaast bestaat het programma uit Q&A’s, masterclasses, nagesprekken, exposities en muziek.

In actie voor DOCfeed
In actie voor DOCfeed

Naast het festival geeft de organisatie met ‘DOCedu’ jonge makers de kans om in vijf maanden een documentaire te maken. Dit jaar gebaseerd op de geschiedenis van Brabant. De jonge makers worden in het traject begeleid door succesvolle documentairemakers als Marc Schmidt, Hester Overmars en Ton van Zantvoort. DOCfeed werkt regelmatig samen met vrijwilligers. Zo kunnen cultuurmakers kennismaken met documentairemakers en een steentje bijdragen aan de vertoning van inspirerende documentaires. Het programma bekijk je hier.

3. Tg Nomen


Regisseur Hanna van Mourik Broekman geeft met haar theatergezelschap Tg Nomen een kijkje in het leven van anderen. Volgens Hanna is het theater de plek waar verbeelding en werkelijkheid samenkomen. Alleen dan kunnen we voordelen uit de weg gaan en zijn percepties van de werkelijkheid zichtbaar.

Stormkamers van Tg Nomen. Bron foto Tg Nomen
Stormkamers van Tg Nomen. Bron foto Tg Nomen

Sinds november 2017 is ze gestart met het project ‘Men zag bijna alles’, over ex-detentie. Voor het onderdeel ‘Stormkamers’ onderzoekt ze met het publiek of de terugkeer van ex-gedetineerden in de maatschappij ook vergiffenis betekent. Een interessante samenwerking met Podium Bloos Breda, Parktheater Eindhoven, Theater Speelhuis Helmond, Theaters Tilburg en Compagnietheater Amsterdam. Met haar project wordt het publiek uitgedaagd om met elkaar van gedachten te wisselen. De prikkelende concepten van Tg Nomen zijn vernieuwend en verrijken je denkwijze over onze samenleving.

4. Sounding Bodies


Sounding Bodies zoekt met haar experimentele voorstellingen de grenzen op tussen theater, muziek, dans en beeldende kunst. Jacqueline Hamelink is de drijvende kracht achter het initiatief. Haar cello staat in elke performance centraal. Het doel van Sounding Bodies is vooral om mensen met elkaar te verbinden en het publiek te raken. De voorstellingen zijn veelbelovend. Zo was ‘Ivoren Toren’, met beeldend kunstenaar Miesjel van Gerwen, een succes in zowel binnen- als buitenland.

swan remix. Foto gemaakt door Roel van der Aa
swan remix. Foto gemaakt door Roel van der Aa

In het voorjaar van 2018 gaat de voorstelling ‘swan[remix]’ in première, een combinatie van dans en muziek in diverse genres, van klassiek tot pop. De komende jaren wil Sounding Bodies uitgroeien tot een vaste waarde binnen het culturele landschap. De focus ligt vooral op het bereiken van een groter publiek en een stijging van het aantal optredens. Hiervoor gaan ze meer dan voorheen samenwerkingen aan met culturele instellingen, bedrijven en makers.  

5. Wild Vlees


De voorstellingen van het theatergezelschap Wild Vlees zijn rauw en experimenteel. De groep, bestaande uit Francesca Lazzeri, Tamar Blom, Joost Segers, Job Rietvelt en Vera Andeweg, wil hiermee een open ruimte creëren die reflectie, associaties en herbezinning stimuleert. Om na te denken over hun eigen rol in de artistieke wereld, gaan ze hierover met bezoekers in discussie. De formats zijn hierdoor steeds verschillend en prikkelend. De voorstellingen zijn gericht op de mens en zijn lichaam. Hierin wordt de impact onderzocht van sociale, politieke en filosofische waarden op ons mentale en fysieke welzijn.

When everything is human. Foto gemaakt door Sergio Gridelli
When everything is human. Foto gemaakt door Sergio Gridelli

Dit jaar staat op het programma: ‘Study for figure’ tijdens Festival Cement en een voorstelling, naam is nog onbekend, op het IJ Festival. Hiervoor gaat Francesca de cultuur in Brazilië onderzoeken, waar ook een voorstelling gaat plaatsvinden van choreograaf Marcelo Evelin. Daarnaast spelen ze: ‘An incomplete life, Everything must be interpreted as intensity’ en ’When everything is human, the human is an entirely different thing. Voor die laatste voorstelling zijn de makers ook genomineerd voor de BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs. Om elkaar te blijven inspireren werkt het gezelschap vaak samen met andere onafhankelijke kunstenaars.

Mis je initiatieven die dit jaar in de gaten moeten worden gehouden? Deel ze hieronder!

Share on Facebook0Share on LinkedIn0Tweet about this on Twitter
Geen reacties

Geef een reactie