Vloeibaar goud: de vijf meest inspirerende koffiezaken in Brabant

Waar kun je in Brabant het beste terecht voor een lekkere kop koffie en een goed verhaal? Waar stroomt het vloeibare goud rijkelijk? Jip ging voor Mestmag.nl op pad om deze vragen te beantwoorden. Haar zoektocht resulteerde in onderstaande lijst met de meest inspirerende koffiezaken van Brabant.

– Geschreven door Jip Bierkens

1. Stoom 013 in Tilburg

De nummer 1 van deze lijst is te vinden in de Tilburgse Spoorzone. In april 2017 begonnen eigenaren Bob en Lukas hier in een oude treinwagon het gezellige Stoom 013. Volgens Lukas was er juist op dat moment in Tilburg ruimte voor ‘koffie waar passie in zit’. Ieder kopje koffie wordt bij Stoom 013 dan ook met liefde bereid, wat resulteert in een fijne combinatie van kwalitatief hoogwaardige koffie en een gezellige sfeer.

Lukas licht zijn voorliefde voor koffie graag toe: “Koffie is een product dat heel veel stadia doormaakt voor het in je kopje belandt. Je stopt liefde in de grond waar de bonen groeien, je bent veel met kennis bezig, het is een ontzettend mondiaal product en iedere speler in dit proces doet met heel veel passie z’n allerbeste best om het product bij de volgende stop af te leveren. Wij hebben dan de verantwoordelijkheid om al die kwaliteit in een kopje te krijgen. En als dat lukt, tsja, dan word ik daar heel vrolijk van.”

Stroom 013. Foto gemaakt door Jan van Eijndhoven
Stroom 013. Foto gemaakt door Jan van Eijndhoven

Ook leuk is dat de koffiewagon is gevestigd op het voormalige NS-terrein achter het Centraal Station. Een gebied waartoe Tilburgers tot voor kort maar liefst 125 jaar geen toegang hadden. En dus ook een gebied dat momenteel volop in ontwikkeling is en waar in toenemende mate de meest creatieve ondernemingen en horecagelegenheden ontstaan. Kortom, Stoom 013 in Tilburg is zeker een bezoekje waard.

2. ZwartWit Koffie in Eindhoven

Het idee voor het Eindhovense ZwartWit Koffie is lang geleden ontstaan tijdens een borrel van de vrienden Jenko en Raymon. Nadat zij allebei een reis door Australië maakten en tijdens hun baantje als barista in een koffiebar hun passie voor koffie ontdekten, besloten ze hun eigen zaak te beginnen in Nederland. “Eenmaal terug in Nederland misten we de vibe van onze oude werkplek in Melbourne”, vertelt Jenko. “Er heerste een sfeer van ‘geen haast, alles komt goed, iedereen is welkom’. Zo’n plek was er voor ons gevoel nog niet.” Met hun eigen zaak zijn Jenko en Raymon meer dan geslaagd in het creëren van die juiste sfeer.

ZwartWit Koffie is een zaak met een goed team, lekkere koffie en een eigen identiteit. Zichzelf expliciet onderscheiden van de andere zaken in Eindhoven, daar zijn ze volgens Jenko niet zo mee bezig. “Als we kijken naar andere koffiebarretjes in Eindhoven, dan zien we dat iedereen lekker zijn eigen ding doet. Niks mis mee; hoe meer koffiebarretjes, des te meer plekken om te genieten van goede koffie. Er zijn tenslotte genoeg mensen in Eindhoven om van lekkere koffie te voorzien.” De vrienden worden het vrolijkst van hun werk als de zon schijnt en het terras vol zit met mensen die genieten van lekker drinken en livemuziek. “Op zo’n dag is het net een klein Australië in het oh zo mooie Eindhoven. Elke laatste zondag van de maand organiseren we Lazy ZWunday, lekker borrelen met livemuziek. Die dagen voelen niet als werken voor ons.”

ZwartWit Koffie. Foto gemaakt door Elke Teurlinckx
ZwartWit Koffie. Foto gemaakt door Elke Teurlinckx

ZwartWit Koffie is daarnaast ook uitermate geschikt om onder het genot van een lekkere kop koffie of een broodje te werken. Achter in de zaak is een grote leestafel voorzien van fijne stoelen, voldoende stopcontacten en supersnel en gratis internet. Je vindt ZwartWit Koffie op Victoriapark 7, vlakbij het Eindhovense stadscentrum.

3. Koffie bij Teun in Breda

In Breda drink je het beste Koffie bij Teun. Deze jonge ondernemer werkte eerder als vertegenwoordiger van een koffiemerk en bezocht daarom veel espressobars in de Randstad. “In Breda was er destijds maar één en ik stoorde me aan het gebrek aan lekkere en goede kwaliteitskoffie in de horeca”, legt Teun uit. “Toen dacht ik: dan doe ik het zelf maar!” Ondanks dat hij het lastig vindt om zich te onderscheiden van zoveel gepassioneerde en goede koffie-experts in Breda, doet Teun onwijs zijn best op de kwaliteit, de service en de omgeving van zijn zaak. “Wat wij in ieder geval proberen te doen, is het bezoek persoonlijk te maken”, zegt Teun. “Mensen komen bij ons op de koffie en dat vinden wij leuk. Mijn doelstelling was om een begrip te worden in de stad en zo hoog mogelijke kwaliteitskoffie en service aan te bieden.”

Koffie bij Teun
Koffie bij Teun

In 2017 is Koffie bij Teun door de vakjury van Misset Horeca uitgeroepen tot de beste koffiebar van Brabant en mogen ze zich meten met de beste van het land. Zelf een keer proeven? Koffie bij Teun is te vinden aan de Barones 17, vlakbij de Grote Markt in Breda.

4. CoffeeLab UC in Eindhoven (en in Den Bosch)

Zowel in Eindhoven als in Den Bosch kun je terecht bij CoffeeLab UC. De Eindhovense vestiging is drie jaar geleden geopend door Jan-Willem, Rob en Jeroen in opdracht van de toenmalige VVV (nu Eindhoven Brandstore). CoffeeLab onderscheidt zich volgens Jeroen door een 70-30 verdeling: 70 procent van zijn zaak draait om het concept en de overige 30 procent is lokaal relevant. “Bij CoffeeLab gaat het niet om de allerbeste koffie van de wereld, maar om het creëren van de allerbeste koffiemomenten van de wereld”, legt hij uit. “Dit doen we doormiddel van hospitality, oprechte betrokkenheid en de kunst om te delen.”

Die gastvrijheid trekt dan ook een divers publiek. Dagjesmensen, alleen of in groepen, jong, oud, lokaal, expats, iedereen loopt bij CoffeeLab naar binnen en maakt met liefde gebruik van de ruimte, warmte, kennis en vriendelijkheid die de zaak met haar gasten deelt. Jeroen is dan ook trots wanneer er zo nu en dan een sfeer ontstaat die eerder past bij een kroeg dan een koffiebar: “Wij willen met CoffeeLab de sfeer van het bruine café vervangen.”

CoffeeLab UC in Eindhoven
CoffeeLab UC in Eindhoven

In Eindhoven is CoffeeLab UC te vinden in de Eindhoven Brandstore, vlakbij het Centraal Station. Loop eens binnen en laat je verrassen, door lekkere koffie en een fijne sfeer.

5. Drab Coffee in Den Bosch

Een andere, unieke koffiebar is te vinden in Den Bosch onder de naam Drab Coffee. Eigenaar Merijn was al jaren bezig met het maken en perfectioneren van koffie, gewoon thuis in zijn eigen keuken. Daarnaast droomde hij er al jaren van om een eigen onderneming te starten, waarin hij alles op zijn eigen manier zou kunnen doen. In 2016 zette hij de laatste stap en Drab Coffee was daarmee een feit. “Het unieke aan Drab is dat we met 12 verschillende bonen werken en alleen specialty coffee hebben”, vertelt Merijn. “Deze bonen zijn van de hoogst haalbare kwaliteit. Omdat iedereen een andere voorkeur heeft, kunnen we hierdoor voor iedereen iets lekkers maken.”

Drab Coffee richt zich op perfectie, elke kop koffie wordt bijvoorbeeld op de milligram nauwkeurig afgemeten, maar ook op andere koffie-concepten zoals slowcoffee. “Op dit moment gebruiken we vijf verschillende zetmethodes en bij iedere zetmethodes maken we zelf een recept. Ook de combinatie met de verkoop van koffie gerelateerde producten onderscheidt ons van andere koffiezaken. Dit alles in combinatie met de persoonlijke benadering op het gebied van hospitality. Geen onderscheid: iedereen is gelijk en wordt warm welkom geheten.”

Drab Coffee
Drab Coffee

Ook voor de flexibele creatieven onder ons is Drab Coffee een uitstekende uitvalsbasis. Achter in de zaak heeft Merijn een plek gecreëerd waar in alle rust gewerkt kan worden. Je vindt Drab Coffee aan de Kruisstraat 12 in Den Bosch. Merijn ziet je graag tegemoet.

Meer proberen? In Brabant zijn nog veel meer leuke koffiezaken te vinden, zoals Lucifer (Eindhoven), Zwart Goud (Aarle-Rixtel), Koffiehuisje (Eindhoven) en Inspire Coffee Company (Breda en Bergen op Zoom).

Hoe zit het met jouw kennis van vloeibaar goud? Weet jij bijvoorbeeld wat Honey Processed Coffee is? Deel onder dit artikel wat jij weet van Honey Processed Coffee en wellicht win jij een kop koffie inclusief gebak bij Stoom 013 in Tilburg.

Share on Facebook0Share on LinkedIn0Tweet about this on Twitter
Tags:
2 Reacties
  • Berry van Iersel
    Geplaatst op 20:09h, 16 februari Beantwoorden

    Bij Honey Process blijft de een slijmerige substantie wat onder het vruchtvlees zit, om de bonen zitten waardoor deze plakkerig en slijmerig aanvoelen, zoals de structuur van honing. Zo is de term Honey Process ontstaan.

  • Albert Kivits
    Geplaatst op 12:55h, 20 februari Beantwoorden

    Beste Jip, ik nodig je ook van harte uit in ons Bibliotheekcafe in de WItte Dame. Een cafe dat als bibliotheekcafe een sociale functie heeft, maar omdat het een leerwerkbedrijf is en er veel vrijwilligers werken ook een sociale en re-integrerende functie heeft. We hebben uitstekende (filter) koffie met een verhaal en we hebben medewerkers met interessante verhalen.

Geef een reactie