Zeven Brabantse kweekvijvers

De provincie Noord-Brabant kent veel initiatieven rondom talentontwikkeling voor jongeren. Organisaties in de culturele sector zetten zich gezamenlijk in om talenten een podium te geven, zodat jongeren zichzelf verder kunnen ontwikkelen. De Brabantse aanpak van talentontwikkeling is hierin uniek te noemen. In dit artikel zetten we zeven van deze bijzondere kweekvijvers in de spotlight.

– Geschreven door Lotte Adams – Van Dongen

1. Kunstpodium T: ARTpart

Volgens de bedenkers van ARTpart is een kunstenaar nooit uitgeleerd. Zij bedachten daarom bijeenkomsten waarbij kunstenaars, kunstliefhebbers en kunstkenners elkaar kunnen ontmoeten, inspireren en zichzelf kunnen ontwikkelen. Het doel van de organisatie is een laagdrempelige community creëren waarbij zelfontwikkeling het speerpunt is. Het idee is dat door bijeenkomsten kunstenaars hun eigen identiteit kunnen ontwikkelen en zichzelf kunnen presenteren aan het publiek. Op 8 maart start de eerste bijeenkomst van ARTpart in TAC Eindhoven.

ARTpart
ARTpart

2. Makershuis Tilburg

In de broedplaatsen van PLAN Talentontwikkeling Brabant kunnen theatermakers hun eerste stappen als afgestudeerden zetten en zichtbaar maken. De broedplaatsen zijn tot stand gekomen dankzij een samenwerking tussen theatergezelschappen, hogescholen en festivalorganisaties. Het vormt een groot netwerk van Brabantse culturele organisaties. Eén van die broedplaatsen is het Makershuis Tilburg. Het platform Makershuis Tilburg richt zich op afgestudeerden van de kunstdisciplines theater, circus of dans. Per half jaar worden er ongeveer vijf makers uit verschillende disciplines begeleid. Je kunt jezelf opgeven via de website van Makershuis Tilburg. De geselecteerde makers volgen een persoonlijk traject waarbij ze hulp krijgen rondom financiën, creëren van eigen werk, zakelijke ondersteuning en onderzoeksruimte. Het resultaat van het traject kan verschillen. Maar het idee is dat hij of zij zich ontwikkelt in de verschillende fases van het makerschap.

3. Poetry Circle Nowhere

Wat in 2007 begon met een workshop die georganiseerd werd door een groep enthousiaste schrijvers, is nu uitgegroeid tot een organisatie met een indrukwekkend cv. Poetry Circle Nowhere stond onder andere op Mysteryland, Noordezon, Oerol-festival en Solar Weekend. De organisatie begeleidt wekelijks schrijvers en performers in Tilburg en Eindhoven. Onder leiding van coaches en artiesten ontwikkelen de deelnemers voorstellingen voor podia in binnen- en buitenland.

Poetry Circle Nowhere
Poetry Circle Nowhere

4. Van Gogh Residentie in Zundert

Zundert staat bekend als de geboorteplaats van de wereldberoemde schilder Vincent van Gogh. In het dorp aan de Belgische grens staat een kosterwoning uit de tijd van Van Gogh dat samen met een modern gastatelier wordt gebruikt als woon -en werkplek van een kunstenaar uit binnen- of buitenland. De bedoeling is dat de kunstenaar in de voetsporen van Van Gogh treedt en op deze locatie werk maakt dat door het werk van Van Gogh geïnspireerd is. De werken zijn te zien in Zundert tijdens een expositie. Van Gogh Residentie is bedacht en uitgevoerd door Ron Dirven, de directeur van het Van Gogh Huis in Zundert. Hij weet als geen ander telkens nieuwe kunstenaars naar Zundert te halen en geeft hen de artistieke ruimte om hun werk te exposeren. Van Gogh Residentie heeft mede daarom indrukwekkend veel kunstenaars mogen ontvangen. Het is daarmee een bijzonder project dat nieuwe kunstenaars inspireert en de kans geeft hun werk te tonen aan het publiek.

Kosterwoning Van Gogh in Zundert
Kosterwoning Van Gogh in Zundert

5. WE Young People See Nature

Het Nederlands en Pools uitwisselingsproject WE Young People See Nature is bedoeld voor jonge fotografen tussen de vijftien en zeventien jaar oud. Tijdens workshops leren zij omgaan met hun fotocamera, waarbij het thema natuur een grote rol speelt. Fotografen uit Nederland en Polen bekijken hun eigen habitat en die van elkaar op zelfgemaakte foto’s. De organisatoren van het project willen hiermee jongeren laten inzien dat natuur niet saai hoeft te zijn, maar juist een divers fenomeen is. Daarnaast willen zij de jonge fotografen meegeven dat het belangrijk is open te staan voor anderen en hun verhalen.

WE Young People See Nature
WE Young People See Nature

6. Breda’s Most Wanted

Vier Bredase organisaties, Mezz, POB, Sound Dog en The Loads, hebben de handen ineengeslagen en zijn Breda’s Most Wanted gestart om de popcultuur in Breda te verbeteren. Zij vonden dat er te weinig samenhang was en dat dit de ontwikkeling van de popmuziek in de stad tegenhield. Daarnaast willen zij ook jonge muziekmakers de kans geven om de noodzakelijke ervaring op te doen. Breda’s Most Wanted benadrukt geen talentenjacht te zijn, maar een project dat het mogelijk maakt om optredens te verzorgen binnen en buiten Breda. Muziekmakers die zich inschrijven gaan een leertraject van één jaar aan. Gedurende het jaar zijn er coachingsbijeenkomsten waarbij verschillende thema’s rondom muziek centraal staan, ontwikkelen ze een (business)plan rondom hun band en imago en treden de muziekmakers geregeld op. Dankzij de optredens maken de bands de nodige ‘vlieguren’ en kunnen zij uiteindelijk zelfs bekend worden.

Breda's Most Wanted
Breda's Most Wanted

BROET Basement, SOLOS en Studio Nova

Deze organisaties hebben een gemeenschappelijk belang: zij willen jonge en ervaren filmmakers ondersteunen en begeleiden in hun ontwikkeling. BROET Basement is actief in de regio Eindhoven, SOLOS in de regio Den Bosch en Studio Nova begeleidt filmmakers uit Tilburg. Allemaal hebben zij een uitgebreid netwerk van experts op het gebied van filmcultuur en proberen zij jongeren te inspireren en hen met behulp van die kennis te laten leren. Studio Nova heeft op dit moment een crowdfunding campagne lopen om een film in productie te laten gaan. Op deze manier proberen zij goede filmideeën werkelijkheid te laten worden. BROET Basement organiseert iedere donderdagavond een Kweekvijveravond, waarbij het mogelijk is om je eigen film en portfolio te tonen aan het publiek. Het publiek geeft na afloop feedback op jouw werk, zodat je ook in de afrondende fase van je werk kunt blijven leren.

BROET Basement
BROET Basement

Er zijn natuurlijk nog veel meer initiatieven in Noord-Brabant die zich inzetten voor talentontwikkeling van jongeren. Deze lijst zou daarom nog veel verder uitgebreid kunnen worden. De zeven kweekvijvers die hierboven genoemd zijn, zijn bijzonder omdat zij ieder op hun eigen manier jongeren proberen te inspireren voor cultuur. Elk initiatief heeft een eigen expertise waar zij met behulp van subsidies, fondsen en autoriteiten op het gebied van kunst, zoveel mogelijk jongeren hun talenten laten ontwikkelen.

Welke initiatieven mogen ook niet onvermeld blijven op deze lijst? Deel ze hieronder en mogelijk nemen we deze initiatieven op in een nieuwe lijst met kweekvijvers die we binnenkort publiceren op Mestmag.nl. Voor meer inspiratie lees ook onze vorige artikelen: fashion: genoeg stof tot nadenken en jongeren in de schijnwerpers. 

Dit artikel kwam tot stand dankzij onze partner bkkc.

Share on Facebook0Share on LinkedIn0Tweet about this on Twitter
Tags:
2 Reacties

Geef een reactie