gevoed door Kunstloc Brabant
~

Less is more, zoveel mag duidelijk zijn als je de Dutch Design Week 2021 in Eindhoven bezoekt. Tijdens de 20e DDW staat het thema ‘The Greater Number’; de zoektocht naar het betere aantal, namelijk centraal. Of het nu gaat om duurzamer met kleding omgaan (minder nieuw, meer hergebruik), een inclusievere samenleving (meer diversiteit in de ontwerpwereld zorgt voor een nieuwe kijk op design) of de manier waarop we met de natuur omgaan. Een aantal toffe initiatieven uitgelicht en ontwerpers aan het woord.

Geschreven door: Simone Vos

~

Themaroutes

Met ruim 120 locaties is de keuze op de Dutch Design Week niet écht less is more, maar je kunt wél diverse routes volgen met een specifiek thema zoals ‘Sustainable Products’ of ‘Eco Pioneers’. In de ‘Sustainable Products’ route kom je onder meer langs het NOoF Lab van New Order of Fashion op Strijp-S. Hier werken internationale modetalenten aan nieuwe onderzoeken, vermaken ze oude ZEEMAN-kleding tot nieuwe mode-items én exposeren aanstormende talenten hun ontwerpen.

 

~

'Niets is zo duurzaam als hergebruik'

Ontwerper Harm Rensink is creatief verantwoordelijke van NOoF en vertelt: “Langer met je kleding doen, is het motto. Er is niets zo duurzaam als hergebruik. Daarom zijn we hier bijvoorbeeld bezig met het opnieuw gebruiken van oude zeildoeken. Dat proces is tijdens de Dutch Design Week te zien. Na veel onderzoek kwamen we erachter dat je van die doeken een quiltachtige stof kunt maken en daarmee maken we nieuwe materialen. Alles om zo lang mogelijk met stoffen te doen.”

~

The Embassy of Inclusive Society

Een andere kijk op duurzaamheid in de ontwerpwereld, krijg je op het Ketelhuisplein bij The Embassy of Inclusive Society. One size won’t fit all is hier het overkoepelende thema. In de expositie is aandacht voor het feit dat de ontwerperswereld nog meer divers kan en mag. ‘Ontwerpers met een cultureel diverse achtergrond, vrouwelijke ontwerpers of ontwerpers met een beperking zijn ondervertegenwoordigd’, staat bij deze Embassy geschreven.

Maatschappelijke kwesties aankaarten

Vanuit verschillende perspectieven zijn ontwerpen te zien die hierop aanhaken. Zo is er de ‘Poco Loco’ van (ink.), een spel waarmee kinderen beperkingen beleven en verschillen zien en accepteren. Je kunt hier meteen jouw ‘Loco’ (gekte) opschrijven.

Ook de kapper met gratis gesprek over inclusiviteit, is een mooi voorbeeld van op een laagdrempelige manier aandacht vragen voor maatschappelijke kwesties die spelen. Juist daarin zijn de Dutch Design Week en de vele ontwerpers die er staan, zo sterk. Thema’s die spelen in de samenleving, onderwerpen die wat schuren, daar maken de designers een ontwerp of concept bij, om zo het gesprek op te zoeken en aan te gaan.

Maatschappelijke kwesties aankaarten

Poco Loco | The Embassy of Inclusive Society | Door: Simone Vos

'Thema’s die spelen in de samenleving, onderwerpen die wat schuren, daar maken de designers een ontwerp of concept bij' Simone Vos
~

Manifestations: Menselijke technologie

Dat gebeurt heel duidelijk bij Manifestations in de Melkfabriek aan de Kanaaldijk-Zuid. Hier staan in de expo meer dan vijftig werken die de interactie tussen mensen en technologie op een andere manier laten zien. 80% van de ontwerpers hier is net afgestudeerd. Curator Viola van Alphen vertelt: “Ik vind het belangrijk dat we met z’n allen beter voor onze wereld gaan zorgen. We moeten stoppen met wijzen en het belonen van milieuvervuilende activiteiten. We moeten in actie komen. Ik vind het mooi dat jonge talenten daarmee bezig zijn.” Viola scoutte zelf de talenten die in de Melkfabriek staan in de afgelopen twee jaar. ,,Ik wil graag innovatieve, toegankelijke en het liefst activistische ontwerpen laten zien. En: het is heel belangrijk dat we uit onze eigen bubbel gaan en bijvoorbeeld met ouderen in gesprek gaan over design. Dat zorgt voor een andere kijk op de wereld.”

Zelfreflectie in Manifestations

In Manifestations is zelfreflectie het centrale thema. Het is tijd om echt naar onszelf te kijken en hoe ons gedrag de wereld om ons heen beïnvloedt. In het werk van beeldend kunstenaar Martina Dal Brollo is die zelfreflectie goed terug te zien. Ze staat in één van de donkere ruimtes in de Melkfabriek met haar Inner Landscapes. Met een collectief van 80 mensen liep ze 5 dagen het Pieterpad om onderweg plastic op te rapen. “Het is vreselijk om te zien dat er zoveel plastic in de natuur ligt. Dat is slecht voor de dieren en het milieu. Daarom wilde ik er op deze manier aandacht voor vragen”, vertelt ze.

Van al het plastic dat ze verzamelden, maakt Martina één groot plastic doek. Voor het doek staan drie zuilen met daarop een polariserend filter. Wanneer je door het filter kijkt, lichten ineens allerlei kleuren op in het plastic. Bijna mooi. “Van iets lelijks zoals plastic, wilde ik iets moois maken”, zegt Martina. In alle ontwerpen die in Manifestations te zien zijn, komt de menselijkere ontwikkeling van technologie heel duidelijk naar voren.

Zelfreflectie in Manifestations

Martina Dal Brollo | Inner Landscapes | Manifestations | Door: Simone Vos

~

Kijk op de samenleving

Ook op Sectie-C aan de Daalakkersweg laten designers hun kijk op de samenleving en specifieke thema’s die daarin leven, zien. Zo staat in Studio Anne Ligtenberg en Atelier Mats in Sectie-C, Hal 6, onder meer het project #YouToo? Dit is een platform om de kunde onder hulpverleners om seksueel misbruik bespreekbaar te maken, te vergroten. Het verhaal achter dit platform is hier te zien. In de studio hangen diverse vragen en antwoorden uitgewerkt van hulpverleners over dit onderwerp.

10268
On Show op Sectie-C | Kunstloc Brabant | Onze Energie, Ons landschap | Door: Simone Vos
~

Dwalen over Sectie-C

Op Sectie-C dwaal je als bezoeker langs diverse ontwerpstudio’s en krijg je een kijkje achter de schermen bij de makers, hun denkproces en het resultaat. Zo staat bij On Show Kunstloc Brabant met Onze Energie, Ons landschap; de resultaten van de Design Challenge over ‘Hoe kunnen we een geluidswerend ontwerp maken, waarbij energieopwekking wordt gekoppeld aan de omringende natuur en ook de verbeelding wordt aangesproken?’. Ook zijn er diverse modeprojecten en laten ontwerpers zien hoe je op een andere manier naar thema’s die in steden en verzorgingstehuizen leven, kunt kijken.

Hoe kan het anders?  

De Dutch Design Week laat met ‘The Greater Number’ zien hoe het ook anders kan in onze samenleving. Hoe jong talent met creatieve oplossingen komt voor problemen die ons allemaal aangaan en hoe gevestigde namen blijven innoveren. Een stapje vooruit in de bewustwording van onszelf als gebruiker van deze wereld én een inspiratiebron voor de toekomst.  

Hoe kan het anders?  

Ketelhuisplein | Strijp-S | Door: Simone Vos

Meer tips 

Wil je meer tips voor een bezoek aan de Dutch Design Week? Bekijk dan ook dit artikel. Benieuwd welke projecten vanuit Provincie Brabant zijn ondersteund? Bekijk dan dit verhaal

Meer DDW

Simone Vos

Freelance journalist / communicatieadviseur
Simone Vos